close menu

האם מחשבים נועדו לעד רק לסייע למין האנושי?

דברה די סנטו, מנהלת את חטיבת הבריאות של ווטסון ב-IBM, יצאה בראיון לגלובס בקביעה דיי בעייתית: "המחשב שלנו לעולם לא יחליף רופא". מדוע מדובר בקביעה בעייתית? כי אם חטיבה שמשקיעה כל כך הרבה כסף במחקר ופיתוח סביב בעיה מסוימת והיא בעצמה לא מאמינה שהיא תוכל לפתור אותה אז מצב זה מעלה המון סימני שאלה על הפעילות הכוללת של החטיבה הזו.

הדבר הראשון שאומרים ליזם או יזמת שמקימים את החברה שלהם הוא "להתאהב בבעיה ולא בפתרון". במקרה שלנו הבעיה היא שאנשים מתים מאבחון לא מדויק/מהיר מספיק של המחלות שלהם או מנגד הם לא מקבלים את הטיפול המתאים. על פי הכתבה נראה כי IBM מגדירה את הבעיה כאחרת לגמרי: הבעיה היא שרופאים צריכים יותר עזרה בתהליך קבלת ההחלטות. התבוננות עקומה מאוד על הסוגיה כולה. בסופו של יום, המטרה היא להציל חיים ולעשות זאת בכל דרך אפשרית, כאשר היעד הסופי הוא לעשות זאת בצורה הטובה ביותר – גם אם זה אומר להוציא את הגורם האנושי מחוץ לתמונה.

מה יקרה בעוד כמה שנים שהמחשבים שלהם עצמם יעקפו את היכולות של הרופא האנושי? הם פשוט יסגרו את הכל כי המחשב כבר לא נמצא בפוזיציה של רק "עוזר", מה יקרה שהמחשב יגיע לרמת דיוק כל כך גבוהה שתייתר לחלוטין את הצורך ברופא? האם הם לא ינגישו את הטיפול לציבור הרחב? אי אפשר לצאת למסע כל כך גדול שאתה לא באמת רוצה להגיע לפסגת ההר.

משום מה מרגיש לי ש-IBM, אחת החלוצות בתחום הבינה המלאכותית, קצת עוצרת את עצמה ונמנעת מלהיות הקטר שדוחף את התעשייה כולה קדימה. נכון, רובוטים/מכונות/מחשבים/אלגורתמים, תקראו לזה איך שאתם רוצים, ככל הנראה הולכים לקחת לנו את העבודה בשלב מסוים ויכול להיות שזה לא כזה נורא.

הנקודה החשובה היא שרובוטים לא ייקחו לנו בעצמם את העבודות, אלא חברות הטכנולוגיה שפיתחו אותם יהיו האחראיות על כך וככל הנראה ימשכו הרבה אש ככל שהשנים יתקדמו. נראה כאילו IBM הבינה שהיא לא רוצה להיות הגורם שיהיה מזוהה עם הצעד הזה והעדיפה גישה יותר עדינה בה היא רק "מסייעת" למין האנושי ועדיין לא מייתרת אותו לגמרי.

עם זאת, IBM לא טועה לחלוטין, היא פשוט לא מדייקת בלוחות הזמנים. אני מדבר רבות על כך שהרובוטים לא יחליפו את כולנו בוקר בהיר אחד ושכולנו נהייה מובטלים בתוך רגע. מדובר על תהליך, ארוך, לא ידוע, עם הרבה שאלות אתיות בדרך אבל בשלב מסוים זה יקרה. בתקופת הביניים הזו נלמד לחיות עם המחשבים והם באמת יסייעו לנו בכל מיני מטלות שפעם היו מורכבות מידי עבורם ורק גורם אנושי יכל לבצע אותן באמת.

מעל כל זה, מילת המפתח כאן היא "תקופה" – פרק זמן עם התחלה וסוף. להגיד שמחשב *לעולם* לא יחליף את האדם ולעולם לא יתעלה עליו זו אמרה שלא באמת מתיישבת עם הקדמה האנושית. כבר היו לא מעט קביעות דומות על עתידם והצלחתם של המחשבים והאינטרנט והנה אנחנו היום – לא יכולים לחיות בלעדיהם.

בשורה התחתונה, לא צריך לפחד להגיד בקול רם שעובדים על פיתוחים שיציגו תוצאות טובות יותר מהמוח האנושי. כדי לשפר את איכות החיים של המין האנושי, צריך לקבל את העובדה שלא בהכרח המוח האנושי יהיה האחראי על כך.

עוד בנושא: