סיכום אירוע המפתחים של אפל WWDC 2024 – ה-AI שיהיה עבור כולנו?
בכנס המפתחים האחרון שלה, WWDC 2024, אפל חשפה את החידושים המשמעותיים בתחום הבינה המלאכותית ואת הדרכים בהן הם ישתלבו במוצריה. במאמר זה, נסקור את ההכרזות המרכזיות ונבחן את ההשלכות של הצעדים שאפל נוקטת בתחום. חשוב להדגיש: אני יוצא מנקודת הנחה ששמעתם על חלק מההכרזות כבר ואני לא מתכוון ממש לפרט על כל פיצ'ר כזה או אחר, אלא בעיקר לדון על המהות של השימוש בטכנולוגיה של אפל בתחום.
תזמון ההכרזה על AI
לפני שנצלול לתוכן האירוע, חשוב להתמקד בעיתוי בו אפל בחרה לדבר על AI ומה ניתן ללמוד מכך על גישתה לתחום. למי שלא צפה באירוע עצמו, בחלק הראשון של האירוע קיבלנו שלל הכרזות "פשוטות" שעתידות להיכנס למערכות ההפעלה השונות של אפל. רק לאחר שעה אפל התחילה לדבר על AI ועל הפיצ'רים החדשים בתחום. למה זה חשוב? כי זה בא לשים את הפוקוס והפרופורציה של אפל על כל ההייפ הזה של ה-AI. נכון, זו טכנולוגיה שאי אפשר להתעלם ממנה, אבל למשתמשים "הרגילים" של אפל יש דברים אחרים שהרבה יותר מעניינים אותם.
ניתן לפרש זאת כביקורת על כך שאפל לא שמה דגש מספיק על AI והותירה זאת לחלק השני של האירוע, אך אני רואה בכך מהלך חכם ואלגנטי, למרות שזה נשמע כסתירה לכאורה לכל מה שאני אומר. אפל מבינה שבסוף המשתמשים רוצים, נכון לעכשיו, דברים פרקטיים יותר עוד לפני כל ה-AI והטרפת סביב זה. לא לחינם היא הקדישה את החלק הראשון לדברים האלו. לאחר מכן, שהם סיימו על כל מה שצריך לדבר עליו, הם החלו להעלות הילוך ולדבר על איך הם משלבים בינה מלאכותית. זה גם הנרטיב שילווה אותנו לאורך כל הכתבה: אפל לא משיקה טכנולוגיה, היא משיקה חווית משתמש בתחום ה-AI. אפילו צחקתי ביני לבין עצמי עד כמה גוגל מתאמצת להיות חברת AI First בעוד אפל בסדר עם להיות AI second – כל עוד המשתמשים שלה מקבלים באמת מה שהם רוצים.
Apple Intelligence
גילוי נאות: בכל פעם שכתבתי AI בכתבה, התייחסתי בכלל למושג החדש שהוצג באירוע המפתחים: Apple Intelligence. אפל, במהלך מעצבן אך מבריק, פתחה את החלק השני של האירוע בהכרזה על ה"Apple Intelligence", שהפלא ופלא יש לזה את אותן ר"ת כמו ה-AI הרגיל שאנחנו מכירים. אפל עשתה פה מהלך דומה לזה שהיא עושה בשאר ההכרזות שלה: העניקה שם חדש לטכנולוגיה קיימת. במקרה זה היא שכללה את זה לכדי אומנות וסוג של מנסה לנכס לעצמה את ר"ת האלה. חדי האוזן בוודאי שמו לב שהמושג AI כמעט ולא נאמר על ידי החברה ולא בכדי. אפל, כמו שאתם מכירים, אוהבת להיות בליגה שלה, עם הטכנולוגיה שלה ועם המינוחים שלה. אצלה ה-AI הוא אחרת לחלוטין.
עכשיו אחרי ששמנו את החלק התודעתי מאחורינו, אפשר להתחיל לדבר על הטכנולוגיה ועל הדברים העיקריים שעלו באירוע המפתחים. כמו שאמרתי בהתחלה, אני לא הולך לפרט על כל פיצ'ר ופיצ'ר שהוצג באירוע. מה שאתם צריכים לדעת הוא שאפשר לייצר עכשיו תמונות (ואפילו אימוג'ים) במכשיר וישנן מספר רב של אפשרויות ליצירת טקסט. בפועל, דמיינו את כל מה שאתם עושים בו שימוש ב-ChatGPT פשוט עכשיו כחלק אינטגרלי במערכת ההפעלה. ראינו שם אפשרות לסכם מיילים, לקבל תשובות מוכנות מראש למייל, להציג סיכום תמציתי של הנוטיפיקציות שלכם, לג'נרט תמונה שמתאימה לתוכן שאתם כותבים ועוד ועוד. לא משהו שיפיל אתכם מהכיסא אבל גם לא דברים שאין מצב שתשתמשו בהם.
מודלי AI במכשיר הקצה
בפסקה הקודמת היו שני אלמנטים חשובים שהם קריטיים כדי להבין לעומק את האירוע של אפל. האחד, הוא שכל המודלים רצים באופן מקומי על המכשיר (רק על זה אפשר לכתוב מאמר שלם) והשני הוא השימוש ב-ChatGPT והדרך שבה אפל בחרה לשלב את הטכנולוגיה של OpenAI במערכת ההפעלה שלה. נתחיל עכשיו לפרק בעדינות כל אחד מהאלמנטים האלה ונדון במשמעות שלו עבור אפל והאקוסיסטם כולו.
אפל חזרה והדגישה כי מרבית מהפיצ'רים שראינו באירוע המפתחים רצים לוקלית במכשיר שלכם. כלומר, העיבוד של המידע לא נעשה על שרת מרוחק אלא נעשה הכל אצלכם הודות למעבדים החזקים של אפל. באופן זה החברה רוצה להדגים כי יש לה יכולת מספיק חזקה לגרום לכל הטוב הזה לעבוד אצלכם במכשיר מבלי לצאת בכלל החוצה לענן כמו שמרבית החברות עושות.
אפל ידועה בכך שהיא חרטה על דגלה את נושא הפרטיות וכמובן שלא תפספס הזדמנות להראות למשתמשים שלה עד כמה זה באמת חשוב לה. אני כתבתי על זה המון בחודשים שקדמו לאירוע עצמו. אפל מבינה שזה הבידול העיקרי שלה והיא חייבת להמשיך לשחק על הטיקט של אבירת הפרטיות והגנת הצרכנים. לצד כל אלו היא גם חשפה טכנולוגיה שנקראת "Private Cloud Compute" שתאפשר לה מרחב תמרון רחב יותר ביציאה החוצה לעיבוד הבקשה שלכם. הטכנולוגיה הזו גם תאפשר לכם להשתמש ביכולות ה-AI באופן שחוצה את המכשיר שאתם משתמשים בו, ובפועל יאפשר לכלי ה-AI לעבוד בצורה חלקה בקרב כל מוצרי אפל.
למרבה הצער, אפל לא סיפקה פרטים רבים על "Private Cloud Compute" ומשמעותו, ולכן אני נזהר בהסברים לגבי המיקום שלנו על הסקאלה שבין מודל מקומי למודל שרץ בענן פרטי. בשורה התחתונה, ההבטחה הכי גדולה של אפל באירוע הזה היא שלא משנה באיזה פיצ'ר AI תשתמש, כל עוד אתה רץ על המערכת שלנו, המידע שלך שמור אצלך ולא יהיה חשוף לאף אחד. גם לא לאפל.
מה שעוד יותר לא ברור כאן הוא אילו מודלים אפל השתמשה בפועל. אפל לא חשפה אפילו שם אחד של מודל, לא דיברה על מספר הפרמטרים, הארכיטקטורה או כל אלמנט טכני אחר. זה מאוד אפלי כמובן. רק לשם השוואה, האירוע מפתחים של גוגל היה שונה בתכליתו ודיבר על כל אלה. אני חושב שזה מה שאיפשר לה גם לגרום לכל הקסם הזה לעבוד לוקלית.
במקום מודל אחד גדול וחזק שיכול לבצע הכל, ייתכן שאפל משתמשת בכמה מודלים קטנים המיועדים לכל משימה בנפרד. או אפילו מודל אחד קטן, נגיד באזור המיליארד פרמטרים, שמכיל כמה משימות ויודע לבצע אותן, ורק אותן, ממש טוב. הרי אם תשימו לב, לא הוצג לנו מודל למשל שיודע להחזיק שיחה וכל מה שראינו בתחום זה מעיין סירי חדשה עם עוד קצת יכולות. ברגע שמדובר על משימות מוגדרות ויחסית פשוטות (סיכום, גינרוט טקסט, יצירת תמונה ועוד) אז אין באמת בעיה לבחור מודלים ממש רזים, כאלה שעובדים בסינרגיה מושלמת עם החומרה של אפל.
ועם כל זאת, יש משהו שאי אפשר לקחת מאפל וזה העבודה הרבה שהם השקיעו בשנה האחרונה בהפיכת השבבים שלהם לאידיאליים עבור מודלי AI. מי שעוקב אחרי קבוצת המחקר שלהם, היה עד למספר רב של מאמרים שהם שחררו על הרצה של מודלים במכשירי קצה, הרצה של המודלים עם מעט זיכרון וכו'. אפל אפילו שחררה ספרייה ייעודית כדי לאפשר לכל מודל שיוצא, לעבוד תוך זמן קצר עם החומרה שלהם. לכן חשוב לי להדגיש כי מה שבאמת מרשים פה זה היכולת לגרום לכל המודלים האלה, גם אם הם רזים, לרוץ לוקלית על המכשיר. זה לא אומר שלא ראינו את זה כבר בעבר (באירוע ההכרזה של גוגל) או שזה לא הופך להיות סטנדרט (כמו בחומרה של קוואלקום) ועדיין לא מדובר על משהו שמובן מאליו – במיוחד שזה חוצה פלטפורמות (מהאייפון ועד למאקים).
אינטגרציה עם ChatGPT
עכשיו אפשר לדבר על "הפיל" שבחדר והוא שיתוף הפעולה עם OpenAI. בחודשים האחרונים הייתה חרושת שמועות לגבי זהותה של חברת הטכנולוגיה אשר תזכה לשיתוף הפעולה הנכסף עם אפל בנושא זה. התחרות הייתה בין גוגל ומוצרי ה-AI שלה ובין OpenAI ושירות ChatGPT הפופולארי המוכר. לא אחזור על כל הסאגה, אבל כמו שהבנתם בסוף נבחרה OpenAI ובאירוע המפתחים הוצגו מספר אינטגרציות עם מודלי השפה של החברה.
מה שבאמת היה מיוחד, או מוזר, לראות זו הדרך שבה אפל בחרה לשלב את הטכנולוגיה של OpenAI. בכל פעם שתרצו להשתמש בפיצ'ר מבוסס GenAI כזה או אחר, אתם תוכלו לעשות את זה עם המודלים של אפל. בחלק מהמקרים תוכלו לבחור להוציא את הבקשה הזו ל-ChatGPT ולקבל את התשובה ממנו. כלומר, אם תרצו למשל לסכם מייל כלשהו או לייצר תגובה למייל אז תוכלו ללחוץ על כפתור, לקבל הודעה שמבהירה לכם שהמידע שלכם יוצא החוצה ל-ChatGPT ואז תוכלו לקבל תשובה ממנו.
זה היה מאוד מוזר מבחינתי בכמה רמות. הסיבה הראשונה היא שמדובר על משהו שהרגיש לי לא "אפלי". למה בכלל יש עוד אפשרות לעשות את מה שאתם מתיימרים לעשות בעצמכם? או שאתם טובים במה שאתם עושים כמו שאתם תמיד אומרים או שאתם משחררים את זה הלאה. לא הבנתי את הרציונל בליצור את היצור כלאיים הזה. הסיבה השנייה היא הצורך לאשר בכל פעם שמדובר על פנייה לשירות צד שלישי שהוא לא מוצר של אפל. הסיבה לעשות את זה היא כמובן כל סוגיית הפרטיות שהזכרנו בפסקאות הקודמות. העניין הוא שזה נראה מאולץ ובעיקר סוג של כסתח כדי למנוע בעיות משפטיות לאחר מכן. זה מרגיש מהלך מאוד לא מלוטש וכזה שיפגע בחווית השימוש. אני לא יודע אם אפשר להביא הסכמה כוללת ובכל פעם לצאת ל-ChatGPT בלי לקבל את ההודעה הזו, אבל זאת תהייה סוגיה שיהיה מעניין לבחון.
בסוף, האינטגרציה עם ChatGPT הרגישה כמו שעטנז מוזר בין היכולות הקיימות של אפל לבין ההסתמכות על טכנולוגיה חיצונית. כפי שציינתי בהתחלה, מדובר על עסקה מאוד גדולה לשני הצדדים. לא ברור עדיין כמה כסף עובר פה בין הידיים אבל רק נזכיר כי גוגל משלמת מדי שנה מיליארדים כדי להיות מנוע החיפוש הדיפולטיבי במכשירי האייפון. מצידה של OpenAI אני יכול להבין מדוע מדובר על עסקה טובה ואיך היא יכולה להרוויח מזה – במיוחד אחרי המעבר שלהם לשימוש ב-ChatGPT ללא הצורך בשם משתמש. אינטגרציה ישירה לאפל ולמערכת ההפעלה שלה יכול להגדיל את בסיס הלקוחות שלהם, חוזק המותג ומעל הכל: יכול לספק לה דאטה איכותי ואקסקלוסיבי.
מצידה של אפל, בהנחה שיש סיבות נוספות מעבר לאלו הכספיות, נראה כי זו תחנת ביניים עד שהיא תוכל להציג פתרונות דומים ברף הדומה לזה של OpenAI. יכול להיות שבשנים הקרובות ChatGPT יהיה באמת מה שיציל את חווית המשתמש במכשירי אפל ויגרום למשתמשים לסמוך על ה-AI שבמכשיר שלהם, ובזמן הזה אפל כבר תשקוד בעצמה על תחליף ראוי שייחשף כשהזמן יהיה נכון.
סיכום
האירוע של אפל היה אירוע קריטי בציר הזמן של ההתפתחות של תחום ה-AI. כמו כל טכנולוגיה, היא לא באמת שם עד שאפל לא מאמצת אותה לחיקה. תאהבו את זה או לא, אבל אפל בהרבה מקרים מכתיבה את הטון של שוק הטכנולוגיה כולו. הכניסה שלה לעולם הזה, לצד ההטמעה של היכולות האלה במערכת ההפעלה שלה מסמנים כי היא רצינית לגבי השימוש ב-AI במכשירים שלה והיא מאמינה שזה כאן כדי להישאר.
עם זאת, באירוע הזה הורגשה הדואליות של אפל בכל הקשור ל-AI ולאיך הטכנולוגיה הזו באה לידי ביטוי בחזון שלה. מצד אחד, הדיבור על התחום התחיל רק בחצי השני של האירוע ולא הוצגו פיצ'רים מטורפים או פורצי דרך. מהצד השני, אפל משקיעה הון תועפות בלגרום למודלים לעבוד באופן מקומי והצליחה להגיע להישג הנדסי מאוד מרשים. ומה שעוד יותר תורם לאמביוולנטיות כאן הוא השת"פ עם OpenAI – להיות עם ולהרגיש בלי. יש לאפל מודלים משלה, אבל ליתר ביטחון הנה גם ChatGPT אם אתם צריכים לסגור פינה.
אפל תיבחן בסופו של יום על הדבר שהכי טובה בו: לגרום לטכנולוגיה להיות פיצ'ר אפוי ומלוטש. לא בכדי הסלוגן שלהם באתר הוא "AI for the rest of us". הסלוגן הזה בעצם אומר שיש את ה-AI הלא ברור והמאוד טכנולוגי שהמתחרים מפתחים ושרק מומחים יכולים להשתמש בו, ויש את ה-AI של אפל שהוא נעים ונוח כמו שאתם מכירים משאר המוצרים של אפל. יש כאן חובת הוכחה עצומה על אפל ונראה שהיא מבינה שהשוק מאותת לה שהיא גם צריכה להיכנס לתחום ה-AI. אפל כמו אפל נכנסת לתחום בזהירות הנדרשת ובוחנת את הצעדים שלה בתחום. האם אפל תצליח איפה שהרבה נכשלו ותגרום ל-AI להיות באמת נחלת הכלל? ימים יגידו. או סירי.