מגיפת הקורונה מספקת שיעור בצניעות למאמינים בקסמי הביג דאטה
בשבועות האחרונים, לצד התפשטות הקורונה החלו להתפשט גם ידיעות על כך שמודלים מבוססי בינה מלאכותית הם המושיעים הגדולים של המין האנושי – סוף כל סוף המכונות מנסות לעזור לנו ולא רק להשמיד אותנו. אט אט התחילו לצוץ כמעט ברמה יומית בקהילה הישראלית ובעולם בכלל, ניתוחים של כל מיני מאגרי מידע והבטחות ליכולת חיזוי מדהימה של התפשטות המחלה או מספר החולים הצפוי – כל זה באמצעות מודלים פשוטים וכמות דאטה חלקית עד אפסית. אם זה לא מספיק, היו לא מעט חברות אשר שטפו את הרשת עם אינספור ידיעות עם כותרות מפוצצות על כך שהן כבר מצאו תרופה לקורונה באמצעות בינה מלאכותית. פעמיים.
לשמחתנו, במקביל להגדלת הבאז סביבו פתרונות בינה מלאכותית לקורונה, קמו גם קולות מתונים שהעניקו תמונת מצב מדויקת יותר אודות הדרך בה ניתן לשלב מודלים מתקדמים לפתרון בעיית הקורונה (כדוגמת הפוסטים של ד"ר ינאי גונצ'רובסקי וערן פז שהטיבו להסביר את הנושא בצורה מדהימה).
בשורה התחתונה, בינה מלאכותית (AI) זה לא קסם. אי אפשר לזרוק דאטה על מודל ולקבל פתרון לבעיה כל כך גדולה תוך שבריר שנייה. זה לא עובד במשימות פשוטות יותר ובטח שלא באחת המגפות הרציניות של השנים האחרונות. לא משנה כמה חברות טכנולוגיות כאלה או אחרות תנסנה לשכנע אותנו בכך. מעל כל זה, אי אפשר להוציא מהמשוואה את מומחי התוכן שבאמת מבינים במגפות. אי אפשר לנתק את האפידיומולוגים שהקדישו את כל חייהם לחקר התחום ולהחליף אותם בכמה שורות קוד או סטטיסטיקה. על אף ההתקדמות שנעשתה בשנים האחרונות בתחום ה-AI, כולל בתחום הרפואי, עדיין לא ניתן להתעלם מחוות דעת של מומחים בשר ודם אשר חייבים לקחת חלק פעיל בתכנון הפתרון. כשרוצים לפתור בעיה בעולם האמיתי באמצעות AI, חייבים שילוב כוחות של שני הגורמים – במיוחד בבעיה כל כך מורכבת עם כל כך הרבה פרמטרים ומשתנים.
אל תבינו אותי לא נכון, יש לא מעט מקום לשימוש במודלים מורכבים כדי להילחם בקורונה ולנסות להשתלט על קצב ההתפשטות שלה. בינה מלאכותית יכולה לעזור בחיזוי מקורות ההתפשטות, בתכנון והגדרת צעדי מנע, בבחינה ומידול של חיסונים מגוונים ועוד.עם זאת, חשוב להדגיש כי פתרונות אלה לעולם לא יוכלו להתקבל באמצעים פשוטים ובלי חיבור ישיר לגורמים המקצועיים המכירים את התחום. על מנת שנוכל להפיק ערך של ממש ממודלים אלה אנחנו צריכים להשקיע לא מעט שעות מחקר והתנסות, הן בצד האלגוריתמי והן בצד הרפואי. חברות עם מחלקות דאטה מיומנות ועם גישה לדאטה איכותי ורב יוכלו לסייע במלחמה של המין האנושי בנגיף הקורונה, אך חשוב להבין כי אין זה קסם. מדובר במחקר מאומץ שעשוי לקחת כמה חודשים.
יש פה שיעור חשוב שיהיה רלוונטי בעולם העסקי, הממשלתי, הביטחוני והאקדמי גם שנים רבות אחרי שבהלת הקורונה תחלוף מן העולם. המון חברות רוצות להטמיע פתרונות בינה מלאכותית מבלי להבין לעומק מה משמעות התהליך ואיך הוא קורה בפועל. זהו שיעור על הדרך שבה באמת ניתן לרתום את ה-AI לטובת פיתרון בעיות ולא פחות חשוב מכך: שיעור בצניעות.
עלה במקביל גם בהארץ.