close menu

לקראת Google Next: עד כמה Machine Learning הוא חלק בלתי נפרד מגוגל?

אירוע המפתחים של גוגל, אשר התקיים בשבוע שעבר, חשף מגוון רחב של מוצרים וטכנולוגיות אותן עתידה גוגל להציע לקהל הרחב בעתיד הקרוב מאוד. מי שהקשיב לנאום הפתיחה של מנכ"ל גוגל, סונדאר פיצ'אי, בוודאי זוכר את מספר הפעמים הרב בו הוזכר תחום ה-Machine Learning ועד כמה הודגשה השפעתו על כמעט כל פיתוח שהוצג באותו הערב.

לקראת כנס Google Next שיתקיים מחר בתל אביב, קיימנו ראיון עם ניר חינסקי, מנהל פעילות הענן של גוגל באזור MEA, ששפך אור על החשיבות הרבה שמייחסת גוגל לתחום ה-Machine Learning.

Machine Learning

כפי שניתן לראות בקטע הספיציפי מתוך Google I/O, ניכר כי Machine Learning הוא הקטר המניע את מרבית המוצרים של גוגל. ענקית הטכנולוגיה פרסמה לפני מספר ימים כי מעל ל-100 צוותים בחברה נכון לעכשיו עושים שימוש ב-Machine Learning ואף הדגישה כי נתון זה רק הולך לגדול בשנים הקרובות. "סונדאר פיצ'אי שם את זה בקדמת הבמה והצהיר זאת בצורה מאוד חד משמעית שלא משתמעת לשני פנים: Machine Learning היום זה בעצם הלב של גוגל." הסביר חינסקי בהמשך לדבריו של פיצ'אי בכנס המפתחים.

חשוב להדגיש כי על אף שתחום ה-Machine Learning התחיל לצבור תאוצה בשנים האחרונות, גוגל עושה שימוש ב-Machine Learning מזה זמן רב מאוד. חינסקי מפרט כי מרבית השירותים של גוגל החלו לעשות שימוש ב-Machine Learning לפני שנים רבות: "לא רק שאנו עושים שימוש רב ב-Machine Learning, אלא אנו עושים שימושים בטכנולוגיה זו מזה זמן רב. Google translate Google now ו-Voice recognition הן רק דוגמאות מעטות לשירותים בהם Machine Learning מיושם כבר מעל לעשור." חינסקי חידד והוסיף כי "היום לא ניתן למצוא כמעט אף שירות של גוגל שאנחנו מוצאים החוצה ש-Machine Learning לא מעורב בו."

instant-app_812x542

שירות מסקרן נוסף שנחשף לראשונה בכנס המפתחים הוא שירות Instant app שעתיד לחולל מהפכה של ממש בעולם האפליקציות. השירות מאפשר למשתמשים להפעיל חלקים מסוימים באפליקציות וזאת ללא הצורך להוריד אותן למכשיר. למרבה ההפתעה גם שירות זה רותם את כוחו של Machine Learning לטובתו.

חינסקי מציין כי "הרעיון שעומד מאוחרי Instant app הוא שהמשתמש לא צריך להתקין את האפליקציה, מאחר והיא מחולקת מאחורי הקלעים למודלים שיוצגו בתורם לפי הצורך. הפירוק למודלים  והיכולת לדעת איזה מודל בדיוק צריך להוריד, וכל זאת בזמן הכי מהיר, משלב הרבה Machine Learning. אתה צריך בעצם לעשות הנדסה הפוכה לאפליקציה ולהבין איזה קומפונטות קריטיות לביצוע הפעולה ולעשות אימולציה שלמה של האפליקציה מבלי שהיא תהייה מותקנת."

שילוב של חומרה ותכנה

גוגל חשפה לא רק מוצרים בתחום התכנה אלא הציגה כמה פיתוחים בתחום החומרה שהצליחו להרעיד את הקהילה הטכנולוגית. אחד מאותם פיתוחים היה TPU, ראשי תיבות של Tensor Processing Unit, מעבד פרי פיתוחה של גוגל המיועד להתמודדות עם אתגרים בתחום ה-Machine Learning ובינה מלאכותית.

על אף שמעבד ה-TPU הוצג לראשונה בכנס המפתחים, גוגל עושה בו שימוש נרחב כבר למעלה משנה. Alphago, מערכת באמצעותה ניצחה גוגל את אלוף העולם במשחק הגו הסיני, עשתה שימוש נרחב ב-TPU, מה שללא ספק סייע לה להשיג את התוצאה המרשימה של 4-1 לגוגל. "בנוגע לתחרות שניצחנו בה לפני מספר חודשים, מה שמריץ את Alphago הם לא GPU שאתם מכירים, אלא אנחנו כבר שנה עובדים על מוצר שאנחנו פיתחנו בעצמנו בשם TPU" ציין חינסקי. "היתרון ב-TPU הוא שגם התכנה וגם החומרה מיוצרת על ידי גוגל מה שמאפשר לנו לשלוט ולטייב את הביצועים לרמה גבוהה במיוחד."

tpu

מה שכל כך מיוחד ב-TPU הוא העובדה שמדובר על פריצת דרך טכנולוגית שלא נראתה כמותה מזה זמן רב. חינסקי התגאה בפיתוח של גוגל וסביר כי "ה-TPU מהווים קפיצה של שלוש דורות מעל הפיתוחים הקיימים, מה שמעניק לנו שבע שנים של היתרון על פני השוק."

ומה בנוגע למפתחים שרוצים לקבל גם הם טעימה מכוח העיבוד המרשים של מעבד ה-TPU? כאן לחינסקי יש חדשות טובות עבור המפתחים שכבר עכשיו יוכלו לעשות שימוש עקיף במעבד החדש. "כל מי שמשתמש בפלטפורמת הענן שלנו יש לו גישה לאותם TPU, אני מניח שעם הזמן, ואני חושב שגם סונדר רמז על זה, אנחנו ניתן יותר ויותר גישה למפתחים ונעמיד לרשותם API ו-SDK שיודעים לנצל בעוד דרכים את ה-TPU. מבחינתנו זה רק תחילת הדרך, זה ממש קצה הקרחון מבחינת הדברים שאנחנו עובדים עליהם."

קוד פתוח וקהילת המפתחים

לאורך השיחה כולה הדגיש חינסקי מספר פעמים את החשיבות הרבה שגוגל מייחסת למפתחים ואת הקשר העמוק שיש להם עם קהילת הקוד הפתוח. חינסקי פירט כי לא מדובר על החלטה מינורית והסביר כי מבחינת גוגל מדובר על צעד אסטרטגי שעתיד להימשך ולצבור תאוצה בעתיד. תפיסה זו גם מתחברת לשירותי הענן של גוגל שבעצם מצליחים להנגיש טכנולוגיות מתקדמות הן עבור מפתחים בודדים והן עבור תאגידים גדולים.

"השאיפה שלנו היא גם להוציא את הטכנולוגיה הזו החוצה, כאשר Tensorflow היא דוגמא מצוינת לכך. לא לחינם היא הפכה לאחד מהפרויקטים הפופלארים ביותר ב-GitHub."  קשה להתעלם מהרנסנס שעוברות חברות הטכנולוגיה שפותחות לפתע את מרבית הפרויקטים שלהם בתחום ה-Machine Learning ואנו רואים עוד ועוד חברות ענק שמצטרפות לאותה תפיסה.

"היום המנוע של רוב רובו המוחלט של המוצרים שגוגל מציעה, בין אם זה ללקוחות פרטיים או בין ללקוחות עסקיים, מושתת על Machine Learning. באמצעות הענן אנחנו מעניקים למפתחים יכולת להשתמש במוצרים שלנו ולהפוך את המוצרים שלהם להרבה יותר חכמים. לדוגמא Vission API, Speach API ועוד." סיכם חינסקי.

כנס

כפי שציינו בתחילת הכתבה, גוגל עתידה לקיים מחר את כנס Google Next שיציג את כל הפיתוחים האחרונים שלה בתחום הענן ו-Big Data. "הכנס הוא הכנס השני בחצי שנה האחרונה, המראה את המחויבות שלנו גם לשוק הישראלי עם פלטפורמות הענן. אנחנו מביאים לכנס גם דוברים מכל העולם שמתחמים לא רק ב- Machine Learning. הכנס יעסוק גם ב-infrastructures ,Database ו-Big Data. הכנס מיועד לסטארטאפים בכל השלבים וגם לתאגידים אשר מעוניינים ללמוד ולראות את הטכנולוגיות שאנחנו מביאים לשולחן."

מבדיקה מעמיקה של האג'נדה של הכנס ישנן שתי הרצאות שעוסקות ב-Machine Learning. הראשונה היא של Matthieu Mayran שתעסוק ב-DATA & ANALYTICS ותתקיים בשעה 14:45 והרצאה נוספת מפי Martin Gorner שתעסוק ב-Tensorflow ו-Deep Learning ותתקיים בשעה 16:00.

לפרטים נוספים והרשמה לכנס – לחצו כאן.

עוד בנושא: