close menu

רגע, אז מה זה בכלל Machine learning?

בתקופה האחרונה אנחנו רואים התעניינות הולכת וגוברת במושג Machine Learning ואט אט שומעים על חברות נוספות, גדולות כקטנות, שבוחרות לאמץ את הטכנולוגיה. אז לפני שאנחנו צוללים בפוסטים הבאים לנבכיה של הטכנולוגיה המדהימה, נסביר בצורה פשוטה מה זה בכלל Machine Learning.

על פי ויקיפדיה, Machine Learning עונה להגדרה הבאה: "למידה חישובית (Machine Learning) (לעתים מכונה גם למידת מכונה) היא תת-תחום במדעי המחשב ובבינה מלאכותית ומשיק לתחומי הסטטיסטיקה והאופטימיזציה. התחום עוסק בפיתוח אלגוריתמים המיועדים לאפשר למחשב ללמוד מתוך דוגמאות, ופועל במגוון משימות חישוביות בהן התכנות הקלאסי אינו אפשרי."

לקוראים לא טכניים ההסבר יכול להיות מעט מסובך, לכן ננסה להסביר אותו בצורה פשוטה למדי. בעברית פשוטה, הקטע מויקיפדיה טוען כי למידה חישובית היא תחום העוסק בדרך בה אנו מלמדים מחשבים לבצע פעולות מסוימות. עבורי משפט המפתח בהגדרה כולה מגיע דווקא בסוף: "התחום עוסק בפיתוח אלגוריתמים המיועדים לאפשר למחשב ללמוד מתוך דוגמאות, ופועל במגוון משימות חישוביות בהן התכנות הקלאסי אינו אפשרי".

אם נפרק את המשפט האחרון של ההגדרה נזהה בו שני חלקים מרכזיים. הראשון, "לאפשר למחשב ללמוד מתוך דוגמאות", והשני "פועל במגוון משימות חישוביות בהן התכנות הקלאסי אינו אפשרי". החלק הראשון מתייחס לדרך בה הלימוד עצמו נעשה: כמויות אדירות של מידע מוזרם לאלגוריתמים, והם בתורם מעבדים את כל הנתונים ומתחילים להסיק מסקנות על סמך מידע זה.

החלק השני, והמסקרן ביותר, יהיה החלק עליו נדבר עוד רבות בפוסטים הבאים והוא הוא בעצם לב ליבו של הנושא. בסופו של יום, הלמידה החישובית נכנסה לחיינו בסערה מאחר והפתרונות הקיימים פשוט לא הצליחו לעמוד באתגרים ובמשימות החדשות שהאנושות ניצבת בפניהן. הרי לא ניתן באמת להגדיר בצורה תכנותית קלאסית את כל המצבים עמם המכונה תצטרך להתמודד. פיתוח יכולות למידה, ולא פחות חשוב מכך, יכולות הבנה, משחררות את אנשי הטכנולוגיה מהחשיבה הלוקאלית ובעצם מעבירה את הכדור למגרש של המכונות וליכולת ניתוח המידע המתקדם שלהן.

בני האדם פיתחו במשך שנים רבות טכניקות שונות ומגוונות בהן הם שכללו ושיפרו את יכולות הלמידה שלהם – זאת אחת הסיבות לכך שבני אדם הם יצורים תבונתיים כל כך. Machine Learning מנסה לעשות בדיוק את אותו הדבר, רק בעולם המחשבים. קחו רגע ותהרהרו בדרך בה אנחנו כבני אדם לומדים ונסו להעניק צורה למושג "למידה". היכולת של מחשב לזהות ולהבין, ללא כל הגדרה או הסבר, שהוא רואה מולו חתול היא לא פחות ממדהימה 🙂 .

זה הסבר מתומצת וממוקד מאוד שפונה בעיקר לאנשים ללא רקע טכני. בפוסטים הבאים נצלול לעומק יותר ונסביר על השימושים הנפוצים של machine learning, האתגרים הקיימים, נכיר חברות ישראליות שעוסקות בתחום ועוד. אני מצרף לכם כאן שני מאמרים ועוד שני קטעי וידאו עבור אלו שרוצים להעמיק ולקרוא מידע שיעזור להם להיכנס בצורה טובה יותר לתחום.

עוד בנושא: