close menu

YDATA – המקום בו ניתוח נתונים הופך למקצוענות

בפתחו של הקורס ה-7 ב-Y DATA מבית ADC tech ניתן לקבוע בוודאות, שכ-270 בוגרים של המסלול, שכבר עובדים בתעשייה בתפקידים שונים בתחומי מדעי הנתונים, הם הוכחה שלימודים עדכניים המשולבים בפרקטיקה, יכולים להכשיר אנשי מקצוע מצוינים ישירות לשוק העבודה.

עם התרחבות עולמות הבינה המלאכותית ועולמות ה-ML, הצורך באנשי דאטה סאיינס הולך וגדל ואיתו הביקוש בשוק. אנשי דאטה סיינס מגיעים מעולמות שונים; החל מסטטיסטיקה ומתמטיקה, הנדסה, מדעי המחשב ואפילו מעולמות הביולוגיה ומנהל העסקים. אחד המקומות שמכשיר בשנים האחרונות אנשי דאטה סיינס רבים, שמשתלבים בשוק, הוא Y DATA, בו מתנהלים קורסים שנתיים, שמהווים הכרה מספקת כדי להכניס אנשי טכנולוגיות לתחום ה-DATA עם הידע העדכני ביותר.

Y-DATA מבית ADC tech היא תכנית לימודים מעמיקה של שנה אקדמית אחת, שמקנה למשתתפים בה ידע וכישורים מקצועיים בתחום מדעי נתונים, אחריה יוכלו להשתלב בשוק הדאטה הישראלי, במגוון תפקידים. 

בימים אלה מתחילה ההרשמה למחזור השביעי של הקורס (קוד הנחה  MDLI2024), שהכשיר עד היום מעל 270 בוגרים, שחלק ניכר מהם כבר הפכו ל-Data scientists, שכבר עובדים בפרויקטים וזוכים לשנות את המציאות, כפי שתיווכחו בהמשך כתבה זו. הם משולבים בתעשייה בעולמות המחקר הרפואי, בסייבר, בעולם הפיננסי, בעולמות השפה והתוכן ועוד. 

כבר במהלך הקורס, בסמסטר ב', הסטודנטים בקורס משתלבים בפרויקטים אמיתיים, בשיתוף חברות גדולות המשתפות פעולה עם התכנית. במסגרת הפרויקטים הללו ניתנת הזדמנות לסטודנטים לחוות פרויקט מתחילתו ועד סופו – החל משלב קבלת הנתונים, עבור בניתוחם, דרך בחינת מודלים, התאמת המודל המתאים לפתרון ויישומו, הצגת נתונים וניתוחם ועד הצגתם. חלק מאותם פרויקטים אינם נותנים רק מענה עסקי אלא מהווים תרומה אמתית לבעיות בחברה, בתחומים כמו רפואה, תעבורה, מחקר ועוד.

קטלוג חברות יוצא דופן


הקורס ב-Y DATA עובד, כאמור, במתכונת של לימודים פרונטליים, עם הרצאות באוניברסיטת תל אביב (מאז הקורונה, כל ההרצאות משודרות גם בזום, עם אפשרות להשתתפות היברידית).  בנוסף ללימודים ולתרגול, תלמידי הקורס עובדים במהלך הסמסטר השני על פרויקט בתעשייה, שנבחר מתוך קטלוג חברות הנמצאות בשיתוף פעולה עם Y DATA ומתמודדים עם בעיית דאטה סיינס אמיתית, לה נדרשים בחברה.

הקטלוג, הכולל כ-30 פרויקטים של חברות שונות, נבנה בעבודת אוצרות מדויקת על ידי צוות בית הספר מדי שנה. כל הפרויקטים עוסקים ב-DATA וכל חברה מציגה כמה בעיות או שאלות פתוחות, אמיתיות ורלוונטיות לעבודתן . לכל פרויקט, מצוות זוג סטונדטים והם מקבלים הנחיה שבועית של מלווה מטעם החברה וליווי מקצועי של מנטור מטעם בית הספר.

בסוף הפרויקט, התלמידים מציגים פתרון או דרכי פתרון, גם בחברה וגם בפני המנחים בבית הספר. הפתרונות מיושמים על ידי התלמידים או ממשיכים ליישום בתוך החברה עצמה, לעיתים תוך מעורבות נמשכת של התלמידים בשטח.

החברות הנבחרות לקטלוג מגוונות ורבות מהן כן אלו שבוגרי בית הספר או הסגל עובדים בהן. בחלק מהמקרים, סטודנטים מביאים פרויקטים ממקום עבודתם.     

בבית הספר בודקים היקף והיתכנות לביצוע הפרויקט וכבר בסמסטר הראשון, התלמידים מקבלים את הקטלוג, מגישים בקשות להעדפות, ומשובצים לפי התאמה. כל צוות נהנה מליווי של מנטור מקצועי מY-DATA וכמובן ליווי של צוות הדאטה של החברה.

בקטלוג של החברה השנה ניתן למצוא חברות שמשקפות מגוון רחב של פרויקטים, המשלבים בעיה עסקית עם הזדמנות אמתית לחולל שינויים. בין החברות, ניתן למצוא את COMPUGEN , העוסקת במיפוי גנטי,DOCKTECH העוסקת במיפוי נמלים,GENETIKA+ , המסייעת בהתאמה מדויקת של נוגדי דכאון, GRIN שמאפשרת זיהוי מרחוק של בעיות שיניים וחניכיים, LAGUNA שעוסקת בטיוב אבחון רפואי ,PANGAEA העוסקת בחיזוי וזיהוי סרטן, WIZ.AI SAGOL שחוזה התקפים אפילפטיים, STELLANTIS העוסקת בתחבורה, העוסקת בניתוח אוטומטי של תצלומי ECG ועוד רבות וטובות.

*דוגמא לפרוייקטים מהתעשייה (לקוח מהאתר של Ydata)

הפרויקט שכבר עובד בבית החולים בילינסון


במחזור של השנה שעברה הוצע לתלמידים פרויקט בחברת TSG, העוסקת במערכות מידע עם נישה במערכות רפואיות. "בתקופת מגפת הקורונה פותחה ב-TSG אפליקציה לניבוי התדרדרות חולי קורונה בחדר טיפול נמרץ, על פי מידע שנאסף במקום עצמו וזו הוטמעה בבית החולים בילינסון", מספרת מעין שושן, שהיתה תלמידה במחזור ה-6 של YDATA. 


עם חלוף הזמן, הדאטה השתנה בהתאם לשינויים בשטח והתוצאות של האפליקציה היו פחות מדויקות. עתה נאסף החומר מחולים נשימתיים בחדר הטיפול הנמרץ, ולאו דווקא מחולי קורונה. החברה, שהבינה שהשינויים משפיעים על הנתונים הנאספים והמסקנות הנובעות מהם, ביקשה לשפר את מודל האפליקציה, באופן שיבדוק את מצב החולים הנשימתיים בטיפול נמרץ וממנו יסיק את מסקנות לגבי דחיפות הטיפול בכל חולה. כאן נכנסו מעין ונדרין, סטודנטית נוספת במחזור זה ב-Y DATA. 


אליהן הצטרפה כמנטורית ליאת פרידמן אנטוורג, מהנדסת מערכות מידע, שבעבודתה היומית משמשת כמתמחה בקבוצת מחקר ב-EBAY. "ליוויתי בפרויקט את מעין ונרדין" מספרת ליאת ומוסיפה: "פיצחנו את הפרויקט, שהיה מחקרי באופיו, ומחויב המציאות עבור שילוב בעולם האמיתי, של פוסט קורונה בחדר הטיפול הנמרץ. TSG הגדירו עבורנו מטרה ודרך פתרון שהם חשבו שתביא לפתרון. אנחנו, תוך כדי התקדמות בחקר הפתרון המוצע, הבנו שמה שהציעו ב-TSG לא מגיע למטרה אליה הם כיוונו ויחד, שתיהן בהנחייתי, מצאנו פתרון טוב יותר. כדאי לציין, שהתלמידות הגיעו עם מוטיבציית שיא להצלחה והשקיעו. בסוף הן הביאו תוצאות יפות מאד ואפילו המשיכו עם הפרויקט באופן אישי ויישומי מול נתונים אמיתיים בבילינסון. כעת, האלגוריתם בחדר הטיפול הנמרץ קבע סדר עדיפויות טיפולי נכון, על פי דחיפות, לחולים הסובלים מבעיות נשימה".

"בהתחלה חקרנו כיוונים שונים והיו לנו גם טעויות אבל אז פתרנו את הבעיה והיתה לנו הצלחה גדולה בניבוי נכון של סדרי עדיפויות. הפרויקט המשיך ואפילו הגענו לבילינסון ועקבנו אחריו. התוצאות בשטח גם נראו טוב והפרויקט נמצא היום בשלב יישום בבילינסון", אומרת מעין ומספרת שהלימודים מאד תרמו לה והיא ממשיכה גם היום לקחת קורסי העשרה ב-YDATA, שמוצעים לתלמידי עבר כדי לשמור על רמת העדכון שלהם. "זה מרגיש חלק ממשפחה אפילו את המשרה החדשה שלי קיבלתי דרך אשת קשר מ-YDATA", היא מספרת. מעין למדה בעבר הנדסת ביוטכנולוגיה ועובדת היום כ-Clinical Data Scientist, בחברת QUANT HEALTH, חברת דאטה העוסקת בתחום המחקרים הקליניים.

"התכנית הזו מדהימה בעיקר בזכות העובדה שהפרויקט עובד אחר כך בעולם האמיתי וזה יישום כלים אמיתיים בקשיי העולם האמיתי, עם כל האתגרים שצצים בדרך. לשמחתי הייתי שם לצלוח את זה איתן", אומרת לסיכום ליאת, המנטורית.

 

AI בשירות המחקר הגנטי


טל, אלי וכרמל הם סטודנטים בשנה הנוכחית ב-Y DATA ומתמחים מעשית בחברת הביוטק Compugen, כשותפים אמיתיים לעשייה בחברה.

כרמל למדה פיזיקה, ועובדת כיום ברפא"ל, אלי הוא חוקר אבטחת מידע שעוסק שנים רבות בתחום עולם ה-DATA SCIENCE וה-MACHINE LEARNING וטל עבד כמפתח וכראש צוות בחברת ברודקום כעשור ולאחרונה הוא עושה הסבה לתחום ה-AI ועדיין מתלבט בין יזמות או כיוון שונה בקריירה. "כשעזבתי את ברודקום התחלתי ללמוד תואר שני אבל רציתי להתקרב לפרקטיקה. אחד מהמנהלים שלי מברודקום למד ב- YDATA והמליץ לי וכך הגעתי", הוא מספר.

בקומפיוג'ן הם קיבלו משימה אמתית – לבנות מודל המסוגל למצוא גנים ששייכים למשפחת גנים, מבלי שיש ביניהם בהכרח דמיון רצפי. "אנחנו בודקים מודלים קיימים ומחקרים מדעיים ונוסיף לו מידע מהמחקר שלנו, בתקווה שהמודל יעבוד טוב יותר", אומר אלי. "כרגע אנחנו בשלב האחרון בפרקטיקה בקומפיוג'ן והשילוב של העבודה איתם מאד מפרה כי אנחנו מציעים כיוונים לחברה, ובאמת מסייעים לעשות ניסויים שהחברה מתלבטת בהם" אומר טל.


את השניים מלווה מטעם החברה ד"ר רועי גרניט, Head of Computational Discovery, בקבוצת המחקר ופיתוח בקומפיוג'ן. הוא עומד בראש צוות המגלה גנים המתאימים לטיפול באימונותרפיה על בסיס אנליזה של ביג דאטה, גנום ועוד. רועי הוא בעל דוקטורט במחקר ביו-רפואי וביואינפורמטיקה, שהקים 2 סטארטאפים בתחום ולמד בעצמו ב-YDATA כדי להרחיב ידע. "כבר כשהיתה לי חברה הבאתי סטודנטים מ-YDATA להתמחות בה וזה הפרויקט השלישי שמשולבים בו סטודנטים ואני מלווה", מספר רועי.

למה עושים את זה בחברה כמו קומפיוג'ן? "לטובת תרומה לקהילת הדאטה סאיינס ותרומה לעובדי העתיד שלנו. כשמגיעים סטודנטים הם מתמודדים עם אתגרים רלוונטיים שאינם בליבה של הדברים שלנו ביומיום. זה ניסוי מתמשך שממנו עשויות להגיע גישות חישוביות חדשות וחדשניות", הוא אומר.

ממשיכים לחדש כל הזמן

תוכנית Y-DATA מתאימה בעיקר לאקדמאים מתחומי המדע, הטכנולוגיה והמתמטיקה (STEM), למפתחים ואנשי קוד,לאנליסטים ולמי שכבר עובדים בתפקידי DATA SCIENCE,  שרוצים תכנית רחבה על מנת להתמקצע בתחום.     

ההרשמה למחזור השביעי של התכנית פתוחה עד לתאריך 31.8 וגם הפעם יש לנו קוד הנחה – MDLI2024 המקנה לכם 1,000ש"ח הנחה.

למידע נוסף והרשמה, לחצו כאן.

אם אתם מעוניינים לקרוא עוד, מוזמנים להיכנס ולקרוא את כל הכתבות, כאן.

עוד בנושא: